Ragmen Pratik

Ragmen Pratik

August 18, 2023
Yoga
yoga, rağmen, pratik, baba, yanılgı, birlik

Bu hafta merkezlenme saati sınıfımızda #rağmenpratik konusunu işledik, üzerine sohbet ettik.

Sorumuz “hayatında neye rağmen hangi pratiği devam ettirdiğini düşünüyorsun? ” idi.

Bir şeye rağmen ihtiyacın olan pratiği devam ettirebiliyor olman saygı duyacağım erdemli bir davranış. Ancak benim konuya baktığım pencere burası değil. Gel birde konuya daha kapsayan bir pencereden bakalım.

Bir pratiği başka bir şeye rağmen yaptığımızı düşündüğümüz noktada, kendimizi bütünden ayrıştırmış oluruz. Sanki dışarıda senin eylemlerine müdehale eden başka bir şey var, ve bir de sen varsın gibi bir algı bizi bütünden ayrıştırır.

Bu noktada neye rağmen diyorsak, o şey bizim asıl görmemiz gereken pratiğimizdir. Asıl pratik senin pratik dediğin şeyi de kapsayan varoluşunun ihtiyacını tam anlamıyla kapsayandır.

Bunu sadece yoga pratiği olarak düşünme diye kendi deneyimimden bir örnekle açıklamak istiyorum.

Ben araba kullanmayı çok küçük yaşlarımda babam sayesinde öğrendim. Sayesinde diyorum çünkü eskiden bazı zamanlar “babama rağmen” dediğim olmuştur. Çünkü o zamanlar bana göre sağımda oturup her şeyime karışır ve beni panik ederdi.

Oysa o anlarda araba kullanmayı öğrenmekten çok daha büyük, araba kullanma pratiğini de kapsayan bir deneyimin içinden geçtiğimin farkında değildim. Benim pratiğim araba kullanmayı babam ile birlikte öğrenmekti ve başka türlüsü olamazdı zaten. Yıllar geçmesine rağmen pratiğimiz asla bitmedi, hala devam eder (:

Bir süre önce görme problemleri yaşadı. O her şeyime müdehale eden adamdan neredeyse eser kalmamıştı. Onu hem özledim, hem de bir şeylerin değiştiği ve yön verilmesi gerektiği hissiyatındaydım. Bir şey normal akışında değildi sanki. Neyse ki operasyon geçirdi ve şu an gayet sağlıklı. Tabiiki yeniden her şeye maydanoz olan tavrı gün yüzüne çıktı (: ama olsundu. Bu zaten bütünüyle benim pratiğim ve bütün olarak deneyimlemem gerektiğinin farkındayım artık.

Konu nasıl bu kadar duygusal hale geldi ben de bilmiyorum ama bu bile aslında konunun araba kullanmaktan çok daha büyük bir pratik olduğunun kanıtıdır.

Seni çok seviyorum baba. Bu içerik de böyle duygusal bitsin.

Sevgiler 🧡☺️