Kötü Deneyimler Ve Konfor Alanı

Kötü Deneyimler Ve Konfor Alanı

March 17, 2023
Yoga
yoga, konfor, deneyim, konfor alanı, değişim, dönüşüm, zihin

Kötü deneyimler de konfor alanı oluşturabilir #

Sürekli olarak kötü anıların mı aklıma geliyor ? Düzenli olarak o kötü deneyimlerine dönüp tekrar tekrar yaşıyor ve motivasyonunu düşürdüğünü mü hissediyorsun ? Ve buna engel olamıyor musun ? Okumaya devam et.

Zihnimiz kötü deneyimlerimizin üzerinden geçmenin faydalı olabileceği; hatta kötü deneyimlerin üzerinde durmanın bir zararla sonuçlanmadığı bilgisi ile donatılmış olabilir.

Zihin konforlu hissetmediği her anda bulunan şartlar ile eşleştirdiği ilk deneyimi olduğu yerden çıkartır ve bize sunar. İyi veya kötü olarak yorumlamaz. Bu alan onun konfor alanıdır, daha önce deneyimlemiştir ve ortaya koyar.

Tanımsız alanlar zihin için risktir, tehlikelidir. Örneğin zihnimizde hiç bir şey yapmamak, ya da tek bir şeye odaklanmak, hatta düşünmemek daha önce deneyimlediği ve onayladığı bir hal değil ise; Boşluğa düşeceğini hissettiği anda dışarıdan aldığı ilk uyaran ile hafızadaki en yakın eşleştirdiği bilgiyi açığa çıkartır. Önümüze koyar ve bununla ilgilen der. Bu bilgi kötü bir deneyim olsa bile zihin için boşluğa düşmekten daha tehlikeli değildir. Hatta bu bilgileri gözden geçirmek daha önce defalarca yapmış olduğundan ve sonuç olarak zararını görmemiş olduğundan (henüz); bu zararsız konfor alanını bütün yeteneğini kullanarak öne çıkartır. Boşluğa düşeceği anda “beyaz bir kablo” görür veya bir “kuzu sesi” duyar ve “beyaz” ile ilişkilendirir. Ardından “beyaz” bilgisi kendisine önce gelinliğini, ardından düğünde annesiyle yaşamış olduğu ve “kötü” olarak tanımladığı deneyimi hatırlatır. Ortada ne boşluk kalır, ne kablo kalır, ne kuzu ne de beyaz. Tek konu anne ile düğünde yaşananlardır.

Bu nedenledir ki zihnimizin konfor alanını zorladığımız her fırsatta başka bir bilgi saldırısına maruz kalırız. Maruz kaldığımız bu bilgiler yukarıdaki örnekte belirttiğim gibi bize her zaman iyi hissettirmez. Ancak zihin o sırada sıkışık da olsa tanıdığı bir alanda olduğundan konforludur.

Zihin bunu motivasyonu düşürmek için değil, bizi korumak için yapar. Motivasyonumuzu düşüren şey zihnin öne sürdükleri değil, bugüne kadar ona öğrettiğimiz konfor alanı bilgileridir. Zihin çok iyi bildiği işi yapar. Yaptığı işte kullanacağı malzemeyi ona sağlamak bizim kendi sorumluluğumuzdur.

Zihin açmak #

Küçük zihin olarak ifade ettiğimiz hayatımız boyunca ne verdiysek onu üstün bir performans sergileyerek alan zihnimiz aldığı bilgileri tek bir amaç için kullanır. Bizi korumak. Hayatta kalmamızı sağlayan en gelişmiş organımızdır.

Yıllardır ona bu hayatı biz anlattık. Bizi dinledi ve biz ne dediysek onu uyguladı. Şuanda da uygulamaya devam ediyor. Her an aldığı yeni bilgiler ile mevcutlar arasında bağlar kuruyor ve var olan bağları yıkıyor.

Ancak kurulan bağları yıkmak ve yenisini inşaa etmek o kadar da kolay olmuyor. Bir anlığına zihninizin yerinde olsanız onlarca yıldır vurgulanan bilgilerin niceliğine mi güvenirsiniz yoksa onca yıl sonra gelen yeni bilgiye mi ? Yanlış bilgiye anlık olarak ulaşmak her zaman mümkün, ki çağımızın en çaplı sorunlarından biri. Zihin her yeni bilgide yarattığı dünyaları yıkıp yenisini kuracak olsaydı muhtemelen çok daha erken yaşlanırdık. Ne kurulacak ne de yıkılacak bir dünya kalırdı ortada.

Değişim #

Bu nedenle değişim çok zor. Bu nedenle değişim bir süreç. Değişim her şeyden daha çok zaman isteyen bir süreç. Edinilen bilginin göreceli olarak defalarca onanması gerek. Defalarca onanan aynı bilgi doğrultusunda zihin alanında artık kullanılmayan eski köprülerin yıkılması ve yeni bilginin eskisine üstünlük sağlamasıdır değişim. Bu nedenle bize hizmet etmeyen bilgilerin köprülerini yıkmak ve bize hizmet edenleri inşaa etmek için sürekli pratik ediyoruz.

Dönüşüm #

Bu hayattaki deneyimlerimizdir zihnimiz. Onu ne kadar temiz ve saf tutarsak bu hayatın sonundaki yolun devamını o kadar aydınlatacaktır.